Arşiv Yönetmeliği
DİYARBAKIR SU VE KANALİZASYON İDARESİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ARŞİV YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
MADDE 1- (1) Yasal ve İdari yönden bekletilmesi gerekli arşiv ve malzemenin düzenli bir şekilde saklanması için bu yönetmelik hükümleri uygulanır.
MADDE 2- (1) Daire Başkanlıkları ve bağlı Müdürlükler kendi bünyelerinde oluşturacakları arşivden sorumlu olup, herhangi bir evrak istendiğinde bu evrakı kendi arşivlerinden temin edileceklerdir.
İKİNCİ BÖLÜM
Arşiv İşlemleri
MADDE 3- (1) Hukuki değerini kaybetmiş, ticari hükümlere göre 10 yıl, İdari hükümlere göre 5 yıl saklanması gerekli evrak, makbuz, ödeme fişi, defter ve her türlü dosya işlemi yapılarak yılsonunda kendi arşivlerine kaldıracaklardır.
(2) Yukarıda belirtilen sürelerin bitiminden tüm evrak, makbuz, ödeme fişi, defterler ve dosyalar Genel Evrak Birimine imha işlemleri yapılmak üzere teslim edilecektir.
MADDE 4- (1) Yönetim kurulu kararları ile ilgili dosya ve evraklar Yazı İşleri ve Kararlar Şube Müdürlüğü arşivinde saklanacak imha edilmeyecektir.
(2) Ancak, Yönetim Kuruluna görüşülmesi için sunulan tüm evrakın birer suretleri ilgili Dairelerce muhafaza edilecek, hiçbir şekilde Yazı İşleri ve Kararlar Şube Müdürlüğünden evrak istenmeyecektir.
MADDE 5- (1) Dairelerce hazırlanıp gönderilen evrakların suretleri, yazıyı hazırlayan Dairenin İlgili Müdürlüklerince saklanacak ve istendiğinde bu Müdürlüklerden temin edilecek, başka Müdürlüklerde suret bulunmayacaktır.
MADDE 6- (1) Dairelerin arşivlerinde saklanacak evrakların listesi 3 nüsha olarak hazırlanacak, bir nüsha Daire Başkanlığında, bir nüsha Müdürlüğünde, bir nüshada sorumlusu tarafından muhafaza edilecektir.
MADDE 7- (1) Dairelerin arşivlerinde bulunan evrak ve suretlerin tetkiki için diğer Dairelerce istendiğinde Genel Müdürlük onayı alınacaktır.
MADDE 8- (1) Görevden ayrılan personelin üzerinde arşiv malzemesi varsa görevden ayrılmadan önce İlgili Daireye bu malzeme teslim edilecektir. Bu durumdan Dairelerin ilgili Müdürleri sorumludur.
MADDE 9- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, “Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
MADDE 10- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu konu ile ilgili olarak çıkarılmış yönetmelik yönerge, Yönetim Kurulu Kararları, Genel Müdürlük emir ve genelgeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11- (1) Bu yönetmelik DİSKİ Genel Kurulunun kabulünden sonra, mahalli gazetede veya idarenin internet sitesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.
MADDE 12- (1) Bu Yönetmeliği Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü yürütür.






